srenfrdees

ODRŽANA JAVNA TRIBINA I SPROVEDENA KAMPANJA “I NAŠI KORACI SE BROJE!” POVODOM SVJETSKOG DANA OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE

17. 05. 31

Logo MSRS web

Velik broj građana je informisan o problemima sa kojima se oboljeli od multiple skleroze suočavaju.

Edukovano 30 članova Udruženja na temu “Poboljšanje života oboljelih od MS-a”

(BANJA LUKA, 31.05.2017) Na javnoj tribini povodom “Svjetskog dana MS” u organizaciji Udruženja multiple skleroze Republike Srpske promovisan je informativni letak o bolesti multipla skleroza u sklopu javne kampanje “I naši koraci se broje!”.  Kampanja je ukazala na postojanje osoba oboljelih od multiple skleroze, diskriminaciju i narašuvanje njihovih osnovnih ljudskih prava: pravo na liječenje i pravo na život. Kampanju su podržale skoro sve nacionalne tv stanice i drugi mediji u Republici Srpskoj. Projekat je finansiran sredstvima Prijatelja Udruženja. Tokom mjesec dana, koliko je kampanja trajala, putem društvenih mreža i web sajta Udruženja informisano preko 5000 stanovnika Republike Srpske i edukovano je 30 članova Udruženja. Cilj edukacije je bilo poboljšanje njihovih života, tj. kako da se nose sa samom bolešću.

“Mala dostupnost terapije za liječenje MS i diskriminacija u svim sferama života su samo jedni od problema sa kojima se oboljeli od multiple skleroze svakodnevno suočavaju”, istekao je Predsjednik upravnog odbora Udruženja Boris Majstorović ističući da je jedan od ciljeva kampanje bilo i dizanja svjesti građana i institucija, kako bi se smanjila diskriminacija prema oboljelim od MS-a. “Ukoliko ne podignemo svjest građana i ne dobijemo pomoć nadležnih organa, prije svega Ministarstva  zdravlja i socijalne zaštite, veliki broj oboljelih će ostati nezaposleno ili će dobiti otkaz, a Republika Srpska će dobiti još veći broj invalida i socijalnih slučajeva”, zaključio je Majstorović i dodao da je zahvalan svim aktivnim članovima i prijateljima Udruženja na dobro obavljenom poslu.

 

U informativnm letku je objašnjeno šta je multipla skleroza (MS), uzroci nastanka, simptomi, forme bolesti, dijagnoza, način liječenja i kako pokušati smanjiti rizik oboljenja. “Informativni letak kao jedan od glavnih rezultata ovog projekta bi trebalo da više informiše građanstvo i nadležne organe o samoj bolesti i nadamo se da će oni u budućnosti imati više sluha za osobe oboljele od multiple skleroze, jer bolest ne bira.”, istakla je Ana Vukomanović, potpomažući član Udruženja.

“Veoma je važno skrenuti pažnju javnosti na ovu mladu populaciju koja vodi bitku sa ovom teškom, hroničnom bolešću. U Republici Srpskoj ima oko 1700 oboljelih od multiple skleroze. 80% je u aktivnoj relapsnoj formi i zahtijeva liječenje veoma skupim lijekovima. To su brojni imunomodulatori koji ne dovode do potpunog izlječenja, ali sprečavaju nova pogoršanja, progresiju I invalidnost. FZO RS snosi troškove liječenja 75 MS bolesnika  na godišnjem nivou, što je značajno, ali svakako nedovoljno. Neblagovremeno I neadekvatno liječenje dovodi do trajnih posljedica koje povećavaju invalidnost, troškove liječenja I troškove koji iz toga proizilaze zbog smanjenja ili gubitka radne sposobnosti. Osim informativnog letka, važan dio projekta bila je i edukacija članova Udruženja vezano za samu bolest, stil života koji se preporučuje, način ishrane, fizičku aktivnost, moguće provokacione faktore za pogoršanje, trudnoću i materinstvo pacijentica itd., a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života oboljelih. Sledeće što imamo u planu je da grupa najvrednijih i najaktivnijih članova Udruženja šire svoja znanja i iskustva na tribinama pacijenata. Nadamo se da ćemo naići na podršku društva i da ćemo zajedno osmisliti kako da umjesto da pacijenti boluju od multiple skleroze počnu da uistinu žive sa njom.“ , izjavila je doc.dr sc. med. Sanja Grgić, neurolog, Nacionalni koordinator  za multiplu sklerozu u Republici Srpskoj, šef Odjeljenja za demijelinizacione bolesti sa opštom neurologijom na Klinici za neurologiju, UKC RS i počasni član Udruženja multiple skleroze u Republici Srpskoj.

Kako je istekao predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pomoćnica ministra Ljiljana Ivančić navela je da je resorno ministarstvo prepoznalo multiplu sklerozu kao vrlo tešku bolest i najčešći uzrok invalidnosti mlade populacije i imenovalo nacionalnog koordinatora za multiplu sklerozu Republike Srpske. "Pacijenti se redovno liječe, zbrinjavaju i edukuju o bolesti. Obezbijeđen im je intenzivan fizikalni tretman, koji započinje u UKC-u, a nastavlja u ustanovi specijalizovanoj za rehabilitaciju oboljelih od ove bolesti u Gornjoj Trepči, a, ukoliko pacijent ne može putovati na veću udaljenost, u nekoj od banja u Republici Srpskoj, uz adaptaciju temperature vode", rekla je Ivančićeva.