srenfrdees

Godišnja skupština Evropske platforme za multiplu sklerozu

19. 05. 30

101010101010101010
 U periodu od 9.5.219. do 11.5.2019. održana je redovna godišnja skupština evropske platforme multiple skleroze. Mjesto održavanja ovogodišnje skupštine je bio Vilnjus, glavni grad Litvanije. Četvrtak, prvi dan zasijedanja bio je posvećen izlaganjima čelnika evropske platforme, u okviru kojih je izložen finansijski izvještaj o prihodima i rashodima platforme za 2018 godinu, te izložen nacrt budžeta za 2019 godinu. Udruženja sa punim članstvom su jednoglasno usvojila i Izvještaj i Prijedlog, te su, nakon što su ovi dokumenti usvojeni, postavili u jednogodišnje razmatranje kandidature nekih Udruženja. Još jednom, naglašavamo da je Udruženje Multiple Skleroze Republike Srpske pridruženi član evropske platforme koji ne plaća kotizaciju za učešće na konferenciji i nema pravo glasa. Nakon što je završen dio sjednice posvećen glasanju, uslijedio je dio posvećen raspravi o problemima Udruženja. Najčešće pominjane teme su bile nedostatak lijekova, poteškoće sa kojima se sreću pacijenti i nedostatak adekvatne brige u vidu personalne asistencije. S tim u vezi, predstavnici UMSRS su iznijeli probleme koje mi imamo i uspostavili kontakte sa Udruženjima iz Češke i Grčke, kao primjerima dobre prakse kakvom se može doći do boljeg tretmana oboljelih. 

Petak je bio posvećen novostima na polju digitalne medicine, te promociji aplikacija uz pomoć kojih pacijenti mogu da prate svoje zdravstveno  stanje kako bi ljekarima mogli da, što preciznije, opišu svoje poteškoće. Nakon toga, uslijedile su panel diskusije o razvoju zdravstvene njege prilagođene pacijentu i upotrebi digitalne medicine u rehabilitacionom procesu. Tog dana, predstavnici UMSRS, Miroslav Vukomsanović i Milica Galić, uspostavili su kontakte sa predstavnicima Udruženja iz Luksemburga i Malte, kao dobrim primjerima na polju advokature (zastupanja pacijenata i zagovaranju njihovih prava) u evropskim i nacionlnim institucijama.

U konačnici, subota je bila dan posvećen raspravi o kliničkim sudijama, praćen anketom na koju se odgovaralo digitalnim putem. U kontekstu kliničkih studija, došlo se do informacija od raznih farmaceutskih kompanija. Za kraj, iznesen je i prijedlog za mjesto održavanja skupštine sljedeće godine, i izbor je pao na Španiju.