srenfrdees

Sastanak posvećen personalizovanoj zdravstvenoj njezi

19. 03. 14

meribejker U periodu od 4.3.2019. do 9.3.2019. u Rimu je održana IEEPO (International Experience Exchange with Patient Organisations) konferencija pod pokroviteljstvom i u organizaciji farmaceutske kuće Roche. Iako se sjednica održava već jedanaest godina, UMSRS je ove godine prvi put imalo svog predstavnika. Konferencija je ove godine bila održana pod motom "Nothing about me without me" (Ništa o meni bez mene) i bila je posvećena zdravstvenoj njezi prilagođenoj pacijentu.

Kombinovana su pojedinačna izlaganja sa radionicama na kojima su pacijenti iz cijelog svijeta oboljeli od različitih bolesti razmjenjivali svoja iskustva, pokušavajući da ponude prijedloge kako da se zdravstvena njega što više prilagodi svakom pacijentu ponaosob. Za prvi dan je bila predviđena radionica za pacijente oboljele od multiple skleroze na kojoj se govorilo o mogućnostima koje bi personalizovana zdravstvena njega u kombinaciji sa savremenim metodima liječenja pružila svim oboljelim.

Naredni dani su bili posvećeni radionicama koje su se bavile partnerstvom između pacijenata i udruženja pacijenata i načinima na koji bi ovakva partnerstva mogla da doprinesu efektnosti liječenja. Na sledećoj radionici je bilo riječi o upotrebi podataka o toku bolesti kod jednog pacijenta u cilju mogućeg boljeg liječenja drugih pacijenata. Treća radionica je bila posvećena advokaturi, odnosno boljem zastupanju interesa oboljelih, i četvrta, završna, poboljšanju njege pacijenata uz pomoć savremene, digitalne tehnologije. Pauze između radionica bile su ispunjene predavanjima koja su govorila uopšteno o personalizovanoj njezi, advokaturi, partnerstvu i pogledu na personalizovanu njegu iz ugla pacijenata.

Poslednji dan je bio posvećen sumiranju cijele konferencije, postavljanju direktnih pitanja Severinu Schwanu, predstavniku farmaceutske kuće Roche, izložbi postera kojima su pojedina udruženja predstavila svoje aktivnosti ili statističke podatke koje govore o socijalnom statusu njihovih članova i svih pacijenata oboljelih od te bolesti u njihovoj državi.