srenfrdees

U Banjaluci obilježen Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze

17. 05. 31

Svjetski dan MS 2017 slika1Povodom Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze danas su predstavnici Udruženja oboljelih od ove bolesti u banjalučkom parku Petar Kočić informisali sugrađane o svojim problemima, javlja Anadolu Agency (AA). Boris Majstorović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja multiple skleroze Republike Srpske, rekao je da su okupljanjem u parku i kampanjom “I naši koraci se broje” htjeli da podignu svijest u društvu i institucijama, da su prisutni i da im je potrebna pomoć.

Boris Majstorović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja multiple skleroze Republike Srpske, rekao je da su okupljanjem u parku i kampanjom “I naši koraci se broje” htjeli da podignu svijest u društvu i institucijama, da su prisutni i da im je potrebna pomoć.

“Prvi put smo skupili hrabrost i odlučili da izađemo u javnost, jer svijest o ovoj bolesti je na vrlo niskom nivou. Najveći problem je diskrimnacija, jer se oboljeli boje izlaziti u javnost da ne bi izgubili posao ili da si ne bi smanjili šanse ga dobiju. Uz određenu terapiju možemo imati normalan radni vijek i efikasno raditi posao kao i zdrave osobe, a ljudi to ne znaju”, kazao je Majstorović i dodao da nastojati da i u sljedećim godinama organizuju slične aktivnosti.

Ključni problem za oboljele u RS je, prema njegovim riječima, nedostatak terapije, jer samo 75 oboljelih prima terapiju, a procjenjuje se da je u RS 1.700 oboljelih.

“To je manje od pet posto i ispod svih mogućih standarda Evropske unije. U razvijenim zemljama Evrope svi oboljeli dobijaju neki vid terapije, u manje razvijenima je najniže 10 posto”, kazao je Majstorović i dodao da su današnjim aktivnostima htjeli i da izvrše pritisak na Fond zdravstvenog osiguranja RS da poveća finansiranje lijekova za početak bar na 10 posto, odnosno na 170 oboljelih.

 

Osim terapije i diskriminacijee koja je najizraženija prilikom zapošljavanja, dodatni problem su i arhitektonske barijere u javnim i kulturnim institucijama za oboljele koji imaju neki vid invaliditeta.

Prema riječima Bojana Majstorovića, broj oboljelih je sve veći, ali i dijagnostika uznapredovala, pa se brže dolazi i do dijagnoze nego prije.

“Procjenjuje se da je u svijetu između dva i po i tri miliona oboljelih, a u Evropi oko 600.000”, rekao je on.

Udruženje multiple skleroze RS tokom dana organizovalo je i skupštinu Udruženja, kao i edukaciju za oboljele i sve zainteresovane o ovoj bolesti.

Izvor: Anadolu Agency (AA)