srenfrdees

Anti-Lingo-1

16. 03. 10

Ovo je jedna od najnovijih terapija na tržištu a ujedno i jedna od onih koje najviše obećavaju. Za razliku od većine terapija za multiplu sklerozu koje svoj efekat postižu delujući na imuni sistem, ova deluje neuroprotektivno. O čemu se radi:

Tokom relapsa u multiploj sklerozi, limfociti napadaju i uništavaju zaštitni sloj mijelina koji obmotava nerve. Nervi ostaju bez svoje izolacije, nastaju problemi ili potpuni prekid u njihovom funkcionisanju. Po završetku relapsa i prestanku upale, mijelin se obnavlja, ali nepotpuno, novi mijelinski omotač uvek bude nesavršeniji i tanji od onog pre relapsa. Rast mijelina reguliše protein pod imenom lingo-1.
Doktorka Sha Mi, istraživač koji radi za Biogen Idec, koja je otkrila lingo-1, došla je na genijalnu ideju da konstruiše sintetičko antitelo koje se u telu vezuje za lingo-1 protein i onemogućava njegovu funkciju. U nedostatku lingo-1, mijelin počinje ubrzano da raste i stvara debeli zaštitni sloj oko nerava. Ova terapija izaziva, u određenoj meri, rast mijelina i na onim mestima na kojima je prethodno bio potpuno uništen.
 
dr Sha Mi
 
 
Sa debelim slojem mijelina oko nerava, autoimunom procesu treba daleko više vremena da uništi mijelinski omotač i izazove probleme sa njihovim funkcionisanjem. Ova terapija ima višestruke prednosti: Za sada nisu primećeni nikakvi sporedni efekti tokom terapije sem glavobolje, a ne utiče na imuni sistem tako da se može koristiti u kombinaciji sa imunomodulatornim i imunosupresivnim terapijama.
 
Anti-lingo-1 je trenutno u fazi 2 kliničkog testiranja i trebalo bi da se pojavi na tržištu u narednih nekoliko godina ukoliko se rezultati pokažu zadovoljavajućim. Za sada, jedini način da ga pacijent dobije je da se uključi u kliničku studiju ukoliko je u mogućnosti.
 
Obzirom da je istraživanje još uvek u toku, nemam precizne informacije o ceni terapije, doziranju, učinku, kao ni sporednim efektima. Broj naučnih radova na ovu temu je veliki, ali većina njih je o eksperimentima na glodarima, mada su rezultati jako pozitivni. Biogen je za sada škrt na informacijama što se preliminarnih rezultata tiče. U fazi 1 kliničkog testiranja je dokazana bezbednost upotrebe anti-lingo-1 na ljudskim pacijentima. Tek po završetku faze 2 ćemo imati informacije o učinku terapije.